Ozonowanie - usuwanie zapachów - bezpieczna i najskuteczniejsza dezynfekcja


OZON  O3 tritlen - to nietrwała alotropowa odmiana tlenu.
Ozon jest niebieskawym gazem o specyficznej ostrej woni. Jest jednym z najskuteczniejszych znanych środków dezynfekcyjnych posiadającym unikalne właściwości aseptyczne - bakteriobójcze, grzybobójcze, silnie utleniające. Działanie bakteriobójcze ozonu jest około 50 razy skuteczniejsze i 3000 razy szybsze niż chloru. W wysokich przemysłowych stężeniach ozon jest bardzo toksyczny. Specyficzny zapach ozonu można wyczuć tuż po burzy z wyładowaniami atmosferycznymi. Powietrze ma wtedy miły świerzy zapach. Usługa ozonowania jest wykonywana przy użyciu specjalistycznych generatorów ozonu, tzw ozonatorów.Ozonowanie wykorzystywane jest w wielu dziedzinach życia i gospodarki jako silny utleniacz


  • likwidacji roztoczy kurzu domowego i alergenów,
  • neutralizacji zapachów w pomieszczeniach, oraz oczyszczania bakteriologicznego po zmarłych, po zalaniach i powodziach
  • dezynfekcji obiektów inwentarskich - kurników, obór, chlewni, schronisk dla zwierząt,
  • obiektów związanych z produkcją spożywczą - zakładów mięsnych, mleczarskich, browarów, w przemyśle rybnym,
  • dezynfekcji dokumentów w archiwach, bibliotekach, sądach, przy odgrzybianiu starodruków, akt, książek,
  • dezynfekcji w branży medycznej - izolatek, sal chorych, urządzeń i sprzętu medycznego, karetek pogotowia, ambulansów,
  • środków transportu - pojazdów i samochodów przewożących żywność, ludzi, produkty medyczne i leki, wagony kolejowe, samoloty, statki itd
  • klimatyzacji samochodowych oraz pomieszczeń klimatyzowanych np. biura, sale konferencyjne
  • likwidacji zagrzybienia ścian i murów,
  • palarniach, saunach, obiektach sportowych,
  • Ozonowanie ujęć wody pitnej z drobnoustrojów i bakterii.
  • Produktach spożywczych - ozonowanie owoców, warzyw, jaj, mięsa - w celu zachowania dłuższej świeżości oraz zapobiegania namnażaniu się bakterii i grzybów.
    Działania te zdecydowanie wydłużają okres przydatności do spożycia produktów, oraz zapewniają czystość mikrobiologiczną.


Cechy które wyróżniają ozonowanie od klasycznej dezynfekcji chemicznej:


- pomieszczenia i przedmioty po ozonowaniu nie wymagają mycia,
- ozon nie powoduje korozji metali w przeciwieństwie do niektórych dezynfektantów,

- usługę ozonowania można przeprowadzać w pomieszczeniach gdzie znajdują się produkty spożywcze i żywność bez obawy o ich skażenie - po zastosowaniu ozonu brak jest niepożądanych pozostałości, jest tylko tlen
- generatory ozonu wyposażone w wydajne wentylatory są w stanie równomiernie rozprowadzić ozon w całym pomieszczeniu bądź w miejscach tudno dostępnych, sprawiając iż dezynfekcja ozonem jest dokładniejsza od metod klasycznych np.oprysków.
- ozonowanie skutecznie dezynfekuje nie tylko przedmioty i powierzchnie lecz ozon jako gaz znakomicie oczyszcza powietrze i atmosferę -  będąc idealnym rozwiązaniem przy likwidacji przykrych i uciążliwych woni - w DEODORYZACJI

Deodoryzacja ozonem likwiduje odory powstałe na skutek:
  • stęchlizny,
  • gnicia i rozkładu organicznego,
  • fermentacji,
  • zapachu uryny - moczu,
  • odchodów, wydalin, wymiocin
  • potu
  • dymu ( w tym tytoniowego )
  • oraz wielu innych nieprzyjemnych woni.